

Ξενοδοχείο Ομόνοια - Οικογένεια Κατσαρού ENGLISH
(Ιστορική αναδρομή, φωτογραφίες, σχέδια για το μέλλον)
Ιστορική αναδρομή
Η ανέγερση του ξενοδοχείου «ΟΜΟΝΟΙΑ», το 1938 , προέκυψε από την ανάγκη εξυπηρέτησης του χρηστών της ιαματικής πηγής Αγιασμάτων.
Η ανάγκη παροχής σύγχρονων λουτρικών εγκαταστάσεων και ανέσεων διαμονής ήταν επιτακτική, αφού οι λουόμενοι μέχρι τότε έκαναν τα μπάνια τους στο ιαματικό νερό σε αυτοσχέδιες γούρνες γύρω από την πηγή ή στην καλύτερη περίπτωση, σε υποτυπώδεις εγκαταστάσεις (αυτοσχέδιοι λουτήρες από τσιμέντο) σε ορισμένα από τα λίγα μικρά καταλύματα (ενοικιαζόμενα δωμάτια) που υπήρχαν. Εξ’ίσου χαμηλής ποιότητας ήταν και οι ανέσεις διαμονής (αυτοσχέδιες εξωτερικές τουαλέτες, μη ύπαρξη ντούζ κλπ.), καθώς και η εξυπηρέτηση, που προσέφεραν στους λουόμενους αυτά τα μικρά καταλύματα.
Με αυτή την έννοια το ξενοδοχείο «ΟΜΟΝΟΙΑ» ήταν πρωτοποριακό. Παράλληλα με την παροχή σύγχρονων για την εποχή ανέσεων διαμονής (δίκλινα δωμάτια, κοινόχρηστες τουαλέτες σε κάθε πτέρυγα και όροφο, δύο κοινής χρήσης κουζίνες, 1 φούρνος και ντούζ στους χώρους των λουτήρων), το ξενοδοχείο διέθετε δύο ατομικούς λουτήρες, με σύγχρονες μπανιέρες (μεταλλικές με επικάλυψη εμαγιέ), ώστε οι λουόμενοι να εξυπηρετούνται πλήρως με τα ιαματικά λουτρά τους μέσα στο ξενοδοχείο.
Το ιαματικό νερό μεταφέρονταν από την σε απόσταση περίπου 200 μέτρων ευρισκόμενη πηγή, με την βοήθεια ζώων, αποθηκεύονταν σε ειδική δεξαμενή και διοχετεύονταν στους ατομικούς λουτήρες αφού αναμιγνύονταν με κρύο ιαματικό νερό για την επίτευξη της επιθυμητής θερμοκρασίας, σύμφωνα με τις ιατρικές οδηγίες για τον κάθε λουόμενο.
Αρχιτεκτονικά και χωροταξικά, το ξενοδοχείο, όταν ανεγέρθηκε, με σχέδια του πολιτικού μηχανικού του ΕΜΠ, Αδαμαντίου Σαλιάρη, εντάχθηκε ομαλά στις παρειές του λόφου και μπορεί, χωρίς υπερβολή, να χαρακτηρισθεί αρχιτεκτονικό διαμάντι στην περιοχή των Αγιασμάτων την εποχή εκείνη. Μαζί με την οικία Γ. Καλουτά, ο οποίος ήταν διευθυντής των λατομείων της εταιρείας για την εξόρυξη αντιμονίου, αποτελούσαν τα δύο κτίρια που, κτισμένα με παραδοσιακό τρόπο και με σεβασμό στο περιβάλλον, δέσποζαν στην ακτή των Αγιασμάτων το ένα στα δεξιά και το άλλο στα αριστερά του ποταμού Αρβανού. Η οικία Καλουτά, δυστυχώς, αφέθηκε να καταρρεύσει, μετά την εγκατάλειψη των λατομείων.
Το σχέδιο αναβίωσης
Έχοντας έντονες τις παιδικές αναμνήσεις και τα βιώματα του ξενοδοχείου και των Αγιασμάτων, αφού σχεδόν όλα τα καλοκαίρια των παιδικών μου χρόνων τα πέρασα εκεί, συμμετέχοντας στις ανέμελες παιδικές συντροφιές, παράλληλα όμως βοηθώντας και τους γονείς μου στην εξυπηρέτηση των επισκεπτών, έχω αναγάγει σε έργο ζωής την αναβίωση και τη επαναλειτουργία του ξενοδοχείου. Βεβαίως πάνω σε νέες, σύγχρονες βάσεις. Είναι μια υπόσχεση που έχω δώσει στον εαυτό μου, στους γονείς μου και σε όλους εκείνους τους επισκέπτες που πέρασαν και αγάπησαν το ξενοδοχείο και την κοιλάδα των Αγιασμάτων.
Το όραμά μου είναι η δημιουργία μιας σύγχρονης μικρής μονάδας, η οποία, με απόλυτο σεβασμό στην διατήρηση της παράδοσης και της μορφής του κτιρίου, θα προσφέρει υπηρεσίες ιαματικού τουρισμού, σε σύγχρονη βάση. (με τις οποίες θα στοχεύει σαν πελάτες κυρίως στους Χιώτες της ημεδαπής και αλλοδαπής, αλλά και στους ξένους τουρίστες που επισκέπτονται την Χίο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.)
Οι οιωνοί για μια τέτοια μονάδα στα Αγιάσματα είναι καλοί. Τα Αγιάσματα είναι η μοναδική πηγή ιαματικού νερού στο νησί της Χίου και μπορεί να εξελιχθεί σε ένα μικρό κέντρο ιαματικού τουρισμού, ιαματικών λουτρών, θεραπείας, πρόληψης, αποκατάστασης, ίασης, ευεξίας και αναζωογόνησης για τους επισκέπτες.
Ο ιαματικός τουρισμός είναι μια εναλλακτική μορφή τουρισμού που περιλαμβάνει, πέρα από την παραδοσιακή υδροθεραπεία, και άλλες εφαρμογές με βάση το ιαματικό νερό και σε κάποιες περιπτώσεις σε συνδυασμό και με το θαλασσινό, που αποβλέπουν στην ίαση, την αποκατάσταση και την φροντίδα της σωματικής και ψυχικής υγείας και γενικά της ευεξίας του επισκέπτη (θερμαλισμός, spa κλπ.).