• Ελληνικά
  • English
 
φυσικό περιβάλλον φυσικό περιβάλλον φυσικό περιβάλλον

Το φυσικό περιβάλλον

Ο επισκέπτης, κατηφορίζοντας στην κοιλάδα των Αγιασμάτων έρχεται ξαφνικά σε επαφή με ένα εντελώς διαφορετικό φυσικό περιβάλλον. Η πλούσια βλάστηση από δάση, θάμνους και καλλιέργειες, κυρίως με ελιές, στις πλαγιές της κοιλάδας διαδέχεται την ξεραΐλα του προηγούμενου τοπίου.

Κρίνοντας με βάση την ύπαρξη ορισμένων συγκεκριμένων φυτών και δένδρων (?...) είναι προφανές ότι και σε ψηλότερα σημεία των πλευρών της κοιλάδας, ιδιαίτερα στην δυτική πλευρά, υπάρχουν νερά, γεγονός που τεκμηριώνεται και από τις βρυσούλες που συναντάει κανείς στον δρόμο κατεβαίνοντας.

Η βλάστηση γίνεται πιο πυκνή στο χαμηλότερο σημείο της κοιλάδας που διασχίζει ο Αρβανός ποταμός, ο οποίος δίνει διέξοδο στα νερά των βροχών προς την θάλασσα.

Σημαντική είναι και η ύπαρξη πολλών χρήσιμων βοτάνων, όπως κρίτταμου, φασκόμηλου, ρίγανης, άγριων σπαραγγιών κ.ά., τα οποία συμπληρώνουν την πλούσια χλωρίδα της κοιλάδας.

Πλούσια όπως είναι και η πανίδα της κοιλάδας, αποτελούμενη κυρίως από μικρά άγρια ζώα, έντομα και προ πάντων πουλιά.

Ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να απολαύσει το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της κοιλάδας των Αγιασμάτων μέσα από περιπάτους σε μονοπάτια που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι της περιοχής ανέκαθεν, καταγράφηκαν όμως τα τελευταία χρόνια από τον ακάματο περιπατητή και φυσιολάτρη, Γιώργο Χαλάτση και διανοίχθηκαν με την βοήθεια εθελοντών, φίλων της φύσης της περιοχής (Περισσότερα για: περιπατητικές διαδρομές).

Οι κάτοικοι έχουν συνειδητοποιήσει την αξία της μοναδικού φυσικού κάλους της περιοχής τους και καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την διαφύλαξή του. Έχουν ιδρύσει και λειτουργούν σε καθαρά εθελοντική βάση Υπηρεσία Δασοπυρόσβεσης με παρατηρητήρια στις γύρω κορφές (link Πυροσβεστική υπηρεσία) για την έγκαιρη πληροφόρηση και άμεση επέμβαση κατά τους θερμούς μήνες του καλοκαιριού.