• Ελληνικά
  • English

Πώς έρχεστε στα Αγιάσματα

Από την κεντρική πλατεία της πόλης της Χίου πρέπει να πάρετε τον δρόμο προς Βολισσό. Η διαδρομή περιλαμβάνει άνοδο του φιδωτού δρόμου του Αίπους (υψόμετρο ), κατά την οποία απολαμβάνετε την καταπληκτική θέα της πόλης της Χίου και της θάλασσας.

Τόσο κατά την άνοδο όσο και κατά την κάθοδο της Αμανής θα συναντήσετε διάφορα χωριά. Ειδικά εκείνα της κοιλάδας των Αγιασμάτων θα σας δίνουν την εντύπωση ότι κυριολεκτικά «κρέμονται» από τις πλαγιές.

Η διαδρομή ακολουθεί ανοδική πορεία του φιδωτού της Αμανής (υψόμετρο …… ), του βουνού της Βόρειας Χίου. Κατά την κάθοδο στην κοιλάδα των Αγιασμάτων έρχεστε ξαφνικά σε επαφή με ένα εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα της φύσης. Θα σας εντυπωσιάσει η πλούσια βλάστηση από δάση και καλλιέργειες στις πλαγιές σε αντίθεση με την ξεραΐλα του προηγούμενου τοπίου.

Τόσο κατά την άνοδο όσο και κατά την κάθοδο της Αμανής θα συναντήσετε διάφορα χωριά. Ειδικά εκείνα της κοιλάδας των Αγιασμάτων θα σας δίνουν την εντύπωση ότι κυριολεκτικά «κρέμονται» από τις πλαγιές. Χαρακτηριστικό αυτών των χωριών είναι ότι είναι αθέατα από την θάλασσα. Ο λόγος είναι ότι έτσι ήθελαν να μείνουν μακριά από τα μάτια των πειρατών τα παλιά χρόνια.

Στις αρχές της κοιλάδας θα συναντήσετε τα ερείπια των εγκαταστάσεων των μεταλλείων αντιμονίου που εξορύσσονταν εκεί μέχρι το ….. Συνεχίζοντας τον δρόμο παράλληλα με τον ποταμό Αρβανό, τον χείμαρρο που διασχίζει την κοιλάδα, είναι κτισμένος ο οικισμός των Αγιασμάτων.