• Ελληνικά
  • English


 
Τα Αγιάσματα Τα Αγιάσματα     


Τα Αγιάσματα

Τα ιαματικά λουτρά Αγιασμάτων Χίου πληρούν όλες τις προϋποθέσεις να εξελιχθούν σε ένα σημαντικό θερμαλιστικό κέντρο, ένα τόπο λουτροθεραπείας, θαλασσοθεραπείας (εισπνοθεραπείας), ποσιθεραπείας, πρόληψης και αποκατάστασης, αναζωογόνησης και γενικά ευεξίας του επισκέπτη.

Τα ιαματικά λουτρά Αγιασμάτων βρίσκονται στο βορειότερο σημείο του νησιού της Χίου, σε απόσταση 55 περίπου χιλιομέτρων από την πόλη της Χίου.

Η γενναιοδωρία της φύσης είναι διάχυτη στα Αγιάσματα. Τα προίκισε με ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον, ένα μείγμα ομορφιάς και ανεπιτήδευτης φύσης που, σε συνδυασμό με την απόλυτη ηρεμία, σαγηνεύει και αιχμαλωτίζει τον επισκέπτη.

Οι δύο πηγές μεταλλικών νερών, η θάλασσα και το φυσικό περιβάλλον αποτελούν το κεφάλαιο με το οποίο η φύση προίκισε τα ιαματικά λουτρά Αγιασμάτων.

Το θερμό ιαματικό νερό αναβλύζει σε θερμοκρασία 57,5ο Κελσίου. Συμβάλλει στην ανακούφιση και θεραπεία παθήσεων, όπως ρευματοπάθειες,  αρθροπάθειες,  ισχιαλγίες,  οσφυαλγίες,  παθήσεις του νευρικού συστήματος,  γυναικολογικές παθήσεις,  κακώσεις - διαστρέμματα - θλάσεις,  τενοντίτιδες κ.ά.

Το πόσιμο νερό της Λευκάντριας που αναβλύζει σε θερμοκρασία 21 - 22ο Κελσίου είναι επίσης ευεργετικό για τον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι εύγευστο και κάνει καλό στο πεπτικό σύστημα, όπως και στην νεφρολιθίαση.

Η ονομασία Αγιάσματα δεν είναι άσχετη με τα δύο μεταλλικά νερά. Λόγω των θεραπευτικών ιδιοτήτων τους, οι κάτοικοι της περιοχής τα πολύ παλιά χρόνια τα θεωρούσαν «θαυματουργά» και πίστευαν ότι ήταν «αγιάσματα».

Τέλος, η θάλασσα. Οι βόρειοι άνεμοι - το καλοκαίρι τα μελτέμια και το χειμώνα οι βοριάδες – κάνουν τα κύματα να «σπάνε» με μανία στην ακτή, δημιουργώντας έτσι, με τα «σύννεφα» σταγονιδίων (ιωδίου) που αιωρούνται, ιδανικό περιβάλλον για τους λάτρεις της εισπνοθεραπείας θαλασσινού νερού (θαλασσοθεραπείας). Ταυτόχρονα όμως  και ένα  ελκυστικό περίγυρο για τους ρομαντικούς που τους συνεπαίρνει ο θόρυβος του παφλασμού, αλλά και τους συγγραφείς, τους καλλιτέχνες και τους διανοούμενους που εμπνέονται.