• Ελληνικά
  • English
 

 

 

Η Χίος ανήκει σε μια περιοχή σημαντικών γεωλογικών και τεκτονικών διεργασιών.

Σύμφωνα με επιστημονικές διαπιστώσεις (βλ. Μιχάλης Παπαδάκης, διδακτορική διατριβή, ΕΜΠ, 2004), στο δυτικό άκρο του οικισμού των Αγιασμάτων υπάρχει γεωλογικό ρήγμα με διεύθυνση Ανατολής-Δύσης. Κατά μήκος αυτού του ρήγματος εμφανίζονται διάφορες πηγές. Σε μία εξ'αυτών αναβλύζει θερμό ιαματικό νερό, σε θερμοκρασία 57,5 βαθμών Κελσίου.  

 

Το νερό της θερμής αυτής πηγής ακολουθεί μια διαδρομή από την επιφάνεια της γης σε χαμηλότερα γεωλογικά στρώματα μέχρι τα έγκατα της γης. Στην πορεία αυτή θερμαίνεται και αποθηκεύεται όταν συναντήσει αδιαπέραστα πετρώματα. Κατά την διαδρομή του στο υπέδαφος έρχεται σε επαφή με διάφορους γεωλογικούς σχηματισμούς και εμπλουτίζεται με ορυκτά, ιχνοστοιχεία και άλατα που το καθιστούν κατάλληλο για θεραπευτικούς σκοπούς. 

Θερμαινόμενο, γίνεται ελαφρύτερο και ανεβαίνει γρήγορα στην επιφάνεια δια μέσου γεωλογικών ρηγμάτων, αναμειγνύεται με το θαλασσινό νερό και εμπλουτίζεται σε χλωριόντα (βλ. Μιχάλης Παπαδάκης). Η διαδρομή αυτή του νερού, από την επιφάνεια στα βάθη της γης και πίσω στην επιφάνεια, μπορεί να διαρκέσει και 500 χρόνια.

Σύμφωνα με τον Διδάκτορα γεωλογίας κ. Ζήση Αγγελίδη, η θερμή πηγή των Αγιασμάτων κατατάσσεται στην κατηγορία ΙΙ (Αλλιπηγές) των ελληνικών ιαματικών πηγών. Βασικό χαρακτηριστικό της κατηγορίας αυτής ιαματικών νερών είναι ότι η σύστασή τους είναι παραπλήσια με αυτήν του θαλασσινού νερού (βλ. Δρ. Ζήσης Αγγελίδης, Ιαματικοί Φυσικοί Πόροι και Θερμαλισμός, 2007, σελ. 122 και 117)


Ενδείξεις

Το θερμό ιαματικό νερό των Αγιασμάτων ωφελεί σε μια σειρά από παθήσεις, όπως:

Ρευματοπάθειες,  αρθροπάθειες,  ισχιαλγίες,  οσφυαλγίες,  παθήσεις του νευρικού συστήματος, δερματολογικές παθήσεις, γυναικολογικές παθήσεις,  κακώσεις - διαστρέμματα - θλάσεις,  τενοντίτιδες κ.ά.


Το υδροθεραπευτήριο

Οι λουόμενοι έχουν την δυνατότητα να κάνουν τα ιαματικά λουτρά τους στο υδροθεραπευτήριο που υπάρχει στα Αγιάσματα.

Το υδροθεραπευτήριο κατασκευάσθηκε κατά την 10ετία του 80.

Είναι ένα σύγχρονο κτίριο και διαθέτει 12 λουτήρες, χώρο ανάπαυσης και χαλάρωσης και άλλους βοηθητικούς χώρους.

Ώρες λειτουργίας:  Καθημερινά  9:00 -19.00, εκτός Δευτέρας. Το τελευταίο λουτρό της ημέρας γίνεται στις 18.15.

Πληροφορίες:

Τηλ. 22740 21979       Email:   info@thermae-agiasmata.gr