• Ελληνικά
  • English

Τα μεταλλικά νερά

Η Χίος ανήκει σε μια περιοχή σημαντικών γεωλογικών και τεκτονικών διεργασιών.

Σύμφωνα με επιστημονικές διαπιστώσεις (βλ. Μιχάλης Παπαδάκης, διδακτορική διατριβή, ΕΜΠ, 2004), στο δυτικό άκρο του οικισμού των Αγιασμάτων υπάρχει γεωλογικό ρήγμα με διεύθυνση Ανατολής-Δύσης. Κατά μήκος αυτού του ρήγματος εμφανίζονται δύο πηγές. Μια με θερμό ιαματικό νερό και μια άλλη με κρύο πόσιμο νερό. Η τελευταία είναι γνωστή και ως Λευκάντρια.

Τα νερά και των δύο πηγών ακολουθούν τον λεγόμενο κύκλο του νερού, αν και με διαφορετικές διαδρομές και κυρίως σε διαφορετικό βάθος. Το νερό από την επιφάνεια της γης κατέρχεται δια μέσου διαφόρων πετρωμάτων σε χαμηλότερα γεωλογικά στρώματα ώσπου να συναντήσει αδιαπέραστα πετρώματα όπου και αποθηκεύεται. Ακολούθως δια μέσου γεωλογικών ρηγμάτων επανέρχεται στην επιφάνεια. Η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκεί μεγάλα χρονικά διαστήματα, μέχρι και 500 χρόνια.


Το θερμό μεταλλικό νερό

Το νερό της θερμής πηγής των Αγιασμάτων ακολουθεί μια διαδρομή από την επιφάνεια της γης σε χαμηλότερα γεωλογικά στρώματα, θερμαίνεται κατά την κάθοδό του και αποθηκεύεται σε μεγάλο βάθος. Κατά την διαδρομή του στο υπέδαφος έρχεται σε επαφή με διάφορους γεωλογικούς σχηματισμούς και εμπλουτίζεται με ορυκτά, ιχνοστοιχεία και άλατα που το καθιστούν κατάλληλο για θεραπευτικούς σκοπούς.

Ακολούθως, κατά την γρήγορη άνοδό του στην επιφάνεια δια μέσου του ρήγματος αναμειγνύεται με το θαλασσινό νερό και εμπλουτίζεται σε χλωριόντα. Τέλος, φθάνει ζεστό στην επιφάνεια του εδάφους και αναβλύζει από την πηγή σε θερμοκρασία 55ο Κελσίου (Βλ. Μιχάλης Παπαδάκης).

Σύμφωνα με τον Διδάκτορα γεωλογίας κ. Ζήση Αγγελίδη, η θερμή πηγή των Αγιασμάτων κατατάσσεται στην κατηγορία ΙΙ (Αλλιπηγές) των ελληνικών ιαματικών πηγών. Βασικό χαρακτηριστικό της κατηγορίας αυτής ιαματικών νερών είναι ότι η σύστασή τους είναι παραπλήσια με αυτήν του θαλασσινού νερού (βλ. Δρ. Ζήσης Αγγελίδης, Ιαματικοί Φυσικοί Πόροι και Θερμαλισμός, 2007, σελ. 122 και 117)


Ενδείξεις

Το θερμό ιαματικό νερό των Αγιασμάτων ωφελεί σε μια σειρά από παθήσεις, όπως:

Ρευματοπάθειες,  αρθροπάθειες,  ισχιαλγίες,  οσφυαλγίες,  παθήσεις του νευρικού συστήματος, δερματολογικές παθήσεις, γυναικολογικές παθήσεις,  κακώσεις - διαστρέμματα - θλάσεις,  τενοντίτιδες κ.ά.


Το υδροθεραπευτήριο

Οι λουόμενοι έχουν την δυνατότητα να κάνουν τα ιαματικά λουτρά τους στο υδροθεραπευτήριο που υπάρχει στα Αγιάσματα.

Το υδροθεραπευτήριο κατασκευάσθηκε κατά την 10ετία του 80.

Είναι ένα σύγχρονο κτίριο και διαθέτει 12 λουτήρες, χώρο ανάπαυσης και χαλάρωσης και άλλους βοηθητικούς χώρους.

Ώρες λειτουργίας:  Καθημερινά  9:00 -17.00, εκτός Δευτέρας, μέχρι το τέλος της τρέχουσας περιόδου.

Τηλ. 22740 21979

Email:   info@thermae-agiasmata.gr 

Το πόσιμο νερό της Λευκάντριας

Σύμφωνα με την διδακτορική διατριβή του κ. Παπαδάκη (βλ. Μιχάλης Παπαδάκης), το νερό της Λευκάντριας ακολουθεί την ίδια περίπου διαδρομή όπως και εκείνη της θερμής πηγής. Ωστόσο, για λόγους κατασκευής των γεωλογικών στρωμάτων δεν κατορθώνει να κατέβει σε μεγάλο βάθος. Αποθηκεύεται σε χαμηλό βάθος και ανέρχεται στην επιφάνεια μέσω του ρήγματος. Έτσι, το νερό αυτό δεν επηρεάζεται ούτε από την γεωθερμική δράση της περιοχής, αλλά ούτε και από το θαλασσινό νερό.

Το νερό της Λευκάντριας αναβλύζει σε θερμοκρασία 22-24ο Κελσίου και έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε χλωριόντα (μειωμένη επαφή με τη θάλασσα). Ωστόσο, κατά την διαδρομή του (κάθοδος-άνοδος) έρχεται σε επαφή με ιχνοστοιχεία και ορυκτά και αποκτά τις ευεργετικές ιδιότητές του.

Κατά τα λεγόμενα από τους κατοίκους της περιοχής (βλ. Μ. Ρυμικής, Αναζητώντας τι ρίζες των προγόνων μου, σελ. 187), το νερό της Λευκάντριας είναι μεταλλικό, εύγευστο και κάνει καλό στο πεπτικό σύστημα, όπως και στην νεφρολιθίαση.